· · · · · · ·

40 ADALI BİR CENNET: ZANZİBAR

Hint Okyanusu’nun kıyısında turkuaz renkli suları, bembeyaz kumlara sahip baharat kokulu, kendinizi cennetin bir parçasında gibi hissedeceğiniz 40 adadan oluşan büyülü bir ada Zanzibar. Sadece Zanzibar cennet gibi bir ada  değil, aynı zamanda zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip.

Zanzibar, Şiraz’dan gelen İranlı göçmenler tarafından kurulmuştur. Adı “zencilerin sahili” anlamındaki Farsça “zangi bar”dan gelir. 1503 – 1698 yılları arasında Portekiz hakimiyetinde kalan ada, 1698 yılında Umman Sultanlığı denetimine geçmiştir. Sultan Said Muscad, Umman’dan hanedanıyla birlikte buraya gelerek Stone Town’u başkent yapmıştır. Bu süre zarfında Stone Town ticarette oldukça ilerlemiştir. Özellikle baharat ve köle ticaretindeki ünü ile bilinmektedir. 1873 yılında kölelik kaldırıldı ve 1896 yılında dünyanın en kısa süren savaşı burada yaşanarak (38 saat) Zanzibar İngilizlerin himayesi altına girdi. 1964 yılında halk ayaklanması sonucu Zanzibar İngiliz Sömürgesinden kurtulup bağımsızlığına kavuştu. Bugün Zanzibar Tanzanya’ya bağlı yarı özerk bir yapıya sahiptir.

Zanzibar’a Türkiye’den yaklaşık 8 saatlik bir uçuşla ulaşabilirsiniz. Kapı vizesi alabilir veya online vizeye başvurabilirsiniz.

Zanzibar adasını keşfetmeye başlayacağınız ilk yer Stone Town olmalıdır. Adanın başkenti Stone Town 2000 yılından UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış olup koruma altındadır. Halkın %95’i Müslüman geri kalan %5’i ise Hristiyan ve Hindu olup insanlar inançlarını  rahatlıkla yerine getirebilmektedir.

STONE TOWN: Stone Town’da olmazsa olmaz gezilecek yerler arasında; müzikseverlerin hayran olduğu Freddie Mercury’nin doğduğu ev bu kentte olup müze olarak sevenlerinin ziyaretine açıktır. Stone Town’u yarım günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Dar ve adeta labirente benzeyen sokaklarda kaybolsanız dahi, Stone Town 3 tarafı plajlarla çevrili olduğu için tekrar deniz kenarına çıkarak gezinize kaldığınız noktadan kolaylıkla devam edebilirsiniz.

ZANZİBAR KAPILARI: Stone Town’un dar sokaklarında kayboldukça özenle oyulmuş Zanzibar kapılarının dikkatinizi çekmemesi imkansız. Dayanıklı ve kolay işlemesinden dolayı tik ağacından yapılan kapılar, ev sahiplerinin sosyal statüsüne, mesleğine dair ipuçları veriyor.

BAHARAT PARKI: Baharat parkına  gidip bitkilerin kendi yetişme ortamlarını gözlemlemek ve aromalarını teneffüs ederek Favuna ve Flora’yı keşfetmektir. Park girişinde bulunan rehberler ile gezebileceğiniz parkta tadım yapabilir toplanan meyveleri tur sonunda afiyet ile yiyebilirsiniz. Restaurant on the Rock nerdeyse Zanzibar ‘ın simgesi haline gelmiş görülmeye değer bir yer. Michanwi Pingwe plajının sahilinde kısa bir mesafe yürüyerek yada kayık ile geçebilirsiniz. Sadece önünde fotoğraf çektirebilir yada önceden rezervasyon ile bu deniz üzerinde bulunan restoranda yemek yiyebilirsiniz.

PRISON ADASI: Changuu olarak geçse de turistler tarafından daha çok Prison Island olarak biliniyor. Prison Adası Stone Town’dan yaklaşık 6 km açıkta yer alıyor. 1860 larda asi köleler için hapishane olarak kullanılmış bir ada sahilde bekleyen motorlu sandallar ile  20 dakikalık yolculukla adaya geçebilirsiniz. Prison Adası her ne kadar çok ufak olsa da, burada yapılacak birçok şey var. Adanın meşhur 200 yaşında dev kaplumbağalarını görüp, besleyebilir, turkuaz rengindeki okyanusun tadını çıkartabilir ve adaya adını veren hapishaneyi ziyaret edebilirsiniz.

JOZANİ CHEWAKA ORMANI: Adaya  özgün sırt kürkleri kızıl maymunlar Kızıl Colobus maymunlarını görmek Adada mutlaka yapılması gereken etkinlikler  arasında Maymunların vegeteryan olduklarını belirtmeliyim. Adaya özgü ve koruma altındaki az sayıdaki bu maymunlar çok uzun kuyrukları, aşırı çeviklikleri ve zekalarıyla ünlüler.

MASAİ KABİLESİ’nden yerlilerini gördüğünüzde yöresel giyinme şekilleri dikkatinizi çekecektir. Masailer, çift kişilikli bir tek tanrıya inanıyorlar bu yöresel Afrika dinindeki Enkai isimli tanrı aynı anda hem iyiliği hem de kötülüğü temsil ediyor. Siyah renk, Enkai’nin iyi tarafını, kırmızı renk ise kötü tarafını temsil ediyor. Bu sebeple, kırmızı ve siyah kabile üyeleri için son derece önemli. Buna bağlı olarak çoğunlukla kırmızı ve siyah renkli kıyafetler giyiyorlar. Bu yerel kıyafetlere ise “Shuka” adı veriliyor. Öte yandan Shuklar, Masailer için oldukça önemli bir geçim kaynağı. Çünkü Masai ler bu özel kıyafetleri satarak para kazanıyor.Masai kabilesinin simgelerini taşıyan kolye ve bilekliklerini alarak şehre dönüşte kıyafetleriniz ile beraber kullanarak dikkat çekici farklılıklar yaratabilirsiniz.

CENOTE DE YÜZMELİSİN: Cenote bir yer altı mağarasının çatısı çöktüğünde oluşan  derin su dolu bir çukur .Doğal kaynak sulardan ve okyanus dan sızan sulardan besleniyorlar.Eskiden cenotelerde kutsal törenler yapılırmış. Adanın güney kısmında yer alan üzerinde özel bir işletmeye ait olan cenote de yüzmenin içinizi ürperten heyecanını yaşamalısınız. (Maalum Zanzibar)

SU KAMLUMBAĞALARINI BESLE: Adanın bir çok noktasında doğal yaşam alanlarında suyun içerisinde nazik hareketler ile ilerleyerek su kaplumbağalarını sevebilir besleyebilirsiniz.Sakın kucağınıza almaya yada sert hareketler ile ürkütmeyin zira hayvan hakları koruyucuları sürekli denetim halinde oldukları için çok sert tepkiler alabilirsiniz.Bu sizin için unutulmayacak bir deneyim olacak. (Baraka beach bungalows)

Tatil alışverişi yapmak isterseniz Afrika sanatı ürünler satın alınabilir. Özellikle ahşaptan yapılmış objeler, el dokuması kilimler, mücevherler, yöresel kıyafetler ya da çantalar ilgi çekicidir.Ne alırsanız alın pazarlık yapmayı unutmayın… Gümrük kuralları gereğince deniz kabuğu ve tropik meyveleri adadan çıkarmanın yasak olduğunu unutmayın.

Stone Town’da dolaşırken…

  • Balık- Et- Sebze Pazarı (Darajani Pazarı)
  •  Former Slave Market
  • Anglican Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Zanzibar tatilinizi iki kısma ayırmanız daha konforlu ve masrafsız olacaktır. İlki en az iki günü Stone Town’da geçirip Güney kısmında gezilecek noktalarda gezilerinizi tamamladıktan sonra adanın kuzey kısmında deniz kum güneş tatili yapmanızı tavsiye ederim.

Adada gel-git etkileri çok fazla olduğu için bundan en az etkilenen ve adanın en güzel plajları Nungwi ve Kendwa farklı fiyat ve konseptli otelleri  ile öne çıkıyor Fotoğrafçılar ve fotoğraf çektirmeyi sevenler gün batımında bu sahillere adeta akın ediyor. Zengin deniz altı bitki örtüsü ve canlıları ile dalış yapmayı sevenlerin de göz bebeği olmuş…

Ve son olarak adada yaşayan yerli halkın dahi çok az bildiği turistlerin hiç gitmediği EDEN ROCK kizimkazi de bakirliği ve güzelliği ile adeta cenneteyim hissi yaratıyor…

Zanzibar’da 25’den fazla kumsal var. Bunlardan bazıları:

Doğuda: Matemwe, Pwani Mchangani, Kiwengwa, Uroa, Pongwe, Bwejuu ve Jambiani

Batıda: Mangapwani, Paje

Kuzeyde: Nungwi ve Kendwa

Paje Kumsalı: Ada’da sörf yapılacak en iyi bölgedir.Kite surfçüler ve akşam kumsalda partilemeyi sevenler bu bölgede buluşuyor.

En popüler sahilleri: Nungwi, Kendwa, Pongwe, Paje, Matemwe

Zanzibar Adasında İklim

Tropik iklimin hakim olduğu ada’da yıllık ortalama sıcaklık 32°dir.  Mart ortasından Mayıs sonuna kadar en yağışlı dönemdir. Haziran – Ekim ayları kuru ve az yağışlı dönem olup ortalama sıcaklık 25°’dir.

Aralık – Mart ayları arası ziyaret edilecek en iyi dönemdir.

Yanınıza bozuk dolar götürün. Dolarlarınızın yeni basım olduğuna dikkat edin. Eski basım olanları kabul etmiyorlar.

Dolar her yerde kabul ediliyor. Ben gittiğim ülkede bankamatikten yerel para çekmeyi tercih ediyorum.

Swahili dilinde bir kaç kelime

Jambo: Merhaba 

Habari: Nasılsın

Ahsante: Teşekkürler

Karibu: Hoşgeldiniz

Beigani: Kaç para?

Hakuna Matata: Problem değil

Nerede:Tanzanya’nın doğu kıyısında, Hint Okyanusu’nda yer alan Zanzibar Takımadaları’nın en büyük iki adası Unguja ve Pemba’dan oluşur.

Para birimi: Tanzanya Şilini (TZS)

Konuşulan diller: Svahili (resmi), Arapça, İngilizce

Priz tipi: G tipi (üç yuvarlak pim)

Vize: Türk vatandaşları varışta vize alabilir (50 USD).

Demografik yapı: Nüfusun %95’i Müslüman, geri kalanı ise Hristiyan ve animist inançlara sahiptir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Tropikal iklim hakimdir, güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü şart.
  • Dalga gelgitleri önemli ölçüde değişebilir, yüzme ve şnorkelli dalış için güvenli alanlara dikkat edin.
  • Pazarlık yaygındır.
  • Ramazan ayında bazı restoranlar kapalı olabilir.

Ne giyelim:

  • Hafif ve rahat kıyafetler, mayo, şapka ve güneş gözlüğü.
  • Dini mekanlara girerken saygılı giyinmek önemlidir. Omuzları ve dizleri örten kıyafetler tercih edin.

Bayramlar:

  • 1 Ocak: Yılbaşı
  • Hicri takvime göre değişen tarihlerde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı kutlanır.
  • 12 Nisan: Zanzibar Devrim Günü

Festivaller:

  • Zanzibar Uluslararası Film Festivali (Temmuz)
  • Sauti za Busara Müzik Festivali (Şubat)
  • Dhow Festivali (Temmuz)
  • Zanzibar Kültür Festivali (Aralık)

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir