· · · · ·

MISIR’IN İNCİSİ: ŞARM EL ŞEYH

Dünyanın en popüler dalış merkezlerinden olan Şarm El Şeyh, su sporlarının yanında tarihi, doğası ve lezzetleriyle de en popüler destinasyonlardan biri. Buraya gelen turistlerin en büyük gözdesi dalış. 

Şarm El Şeyh Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Şarm El Şeyh, diğer adıyla “Şarmu’ş-Şeyh” ya da kısa adıyla “Şarm” Mısır’ın Sina Yarımadası’nın güney ucunda, Kızıldeniz kıyısında bulunan bir şehir. Aynı zamanda Akabe Körfezi’nin ağzında, Tiran Boğazı’na bakan bir burnun üzerinde yer alıyor. Kızıldeniz’in tüm güzelliklerini barındıran Şarm El Şeyh şehri; Nabq, Ras Nusrani, Naama Körfezi, Umm Sid ve Sharm El Maya olmak üzere beş merkeze bölünmüş durumda.

Şarm El Şeyh Havalimanı şehrin göbeğinde yer alıyor. Havalimanı ve şehir merkezi arası arabayla yaklaşık 15 dakika sürüyor. Havayollarının tarifeli seferleri bulunmaktadır. Şarm El Şeyh Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için otobüs ve taksiye binebilir, araç kiralayabilir ya da kaldığınız otelin transferinden faydalanabilirsiniz.

Şarm El Şeyh’e Ne Zaman Gidilir?

Hava sıcaklığı kış aylarında bile ortalama 20 derece. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı ortalama 30 dereceyi buluyor. Deniz sıcaklığı yıl boyu pek değişmiyor. 

Dalış yapmak için Şarm El Şeyh’e gitmeyi düşünüyorsanız en iyi dönem ilkbahar ve sonbahar dönemleri.

Şarm El Şeyh’te ocak ve şubat aylarında Kıpti Noel, Birlik Günü ve Abu Simbel Festivali kutlanıyor. Hicri takvime göre İslami Yeni Yıl da Şarm El Şeyh’te  her yıl coşkuyla kutlanan günlerden. Ayrıca nisan ayında deve yarışları, Kurtuluş Günü kutlamaları ve ilkbahar festivalleri gerçekleşiyor. 

Şarm El Şeyh’e Girişte Vize Gerekiyor Mu?

Şarm El Şeyh’e vize yok. Kapı vizesi de yok. Şarm El Şeyh dışına çıkmak isterseniz Mısır için vize uygulaması 20 yaş üzeri 45 yaş altı için devam etmektedir. Şarm El Şeyh özerk bir bölge olduğu için bu bölgeye Mısırlılar dahi yasal izinle giriş yapabilmekte.

Şarm El Şeyh’te Ne Yenir? 

Koushari, mulukhiyah, fattah, felafel ve ful medames, köfte, kebap ve tabi ki deniz mahsulleri!

Etin pahalı olması nedeni ile geniş bir vegan yemek çeşitliliği bulunuyor.

Şarm El Şeyh’te Nerelere Gidilir?

Şarm El Şeyh’in en ünlü eğlence merkezleri  Naama Koyu.

King Tut Müzesi akşamları da açık, burada mumyalama işlemleri ve gerçek mumyaları görebilirsiniz. Şarm Papirüs Müzesi de gezilmeye değer yerler arasında.

Eski pazar denilen bölgeden hediyelik eşya ve baharat satın alabilirsiniz.

Sina Dağı‘nda atv  ve deve turları için bir tur firmasına rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Fakat çöl safarisi yaparken size tavsiyem saçlarınızı yüzünüzü sıkıca kapatın hatta yanınıza büyük bir gözlük alın. Safari 3 saat sürüyor ve kesinlikle gün batımını tercih etmelisiniz.

Sahabe Camii, El-Mustafa Camii, Azize Katerina Manastırı ve Heavenly Katedrali de gezilecek yerler arasında. 

Dünyanın en iyi mekanları arasında Farsha Mountain Lounge  binlerce antikanın içinde gündüzleri plaj akşamları restoran olarak hizmet vermekte.

Jolanda Resifi ve Shark Resifi dalgıçların en gözde dalış noktaları.

Ras Muhammed Milli Parkı’nda 200’den fazla mercan ve 1000’den fazla balık türü bulunuyor. Ras Muhammed Milli Parkı, Renkli Kanyon, Nabq Koruma Bölgesi, Jackson Resifi, Gordon Resifi ve Ras Bob Resifi Şarm El Şeyh’in en çok rağbet gören dalış merkezlerinden. 

Thistlegorm Batığı’nı görmeyi sakın unutmayın. 32 metre derinlikte bulunan gemi 2. Dünya Savaşı sürerken batırılan 180 metre uzunluğunda.

Hiç dalış yapmamış olsanız dahi burada bulunan dalış okullarından birinden ders alabilirsiniz. Dalış yapmadan nasıl görebilirim derseniz de biz otelimizin iskelesinden de deniz gözlüğümüzü takarak eşsiz güzelliği görebildik.

Ülkeye drone sokmak ülkeden deniz canlılarını çıkarmaya çalışmak yasak aklınızda bulunsun.

Şarm El Şeyh’te Nerede Konaklanır?

Dünyanın en ünlü zincir otellerinden Rixos Aqua parkları SPA alanları fitness merkezi su sporları ,her gün değişen konsepte eğlence merkezi ve ünlü şovları, konserleri ile Rixos Premium Seagate yetişkin oteli ve Rixos Seagate çocuklu aileler için iki farklı konsepte bulunan otelleri ile hizmet vermekte. Otel misafirleri her iki otelin imkanlarından diledikleri zaman yararlabiliyor. Günün her saati çeşitli açık büfeleri dışında İtalyan, Fransız, Uzakdoğu, Hint, Türk ve Brezilya mutfağı ile birlikte balık ve barbekü yapabileceğiniz restoranlarında ek ücret ödemeden faydalanabilirsiniz.

Nerede:Kuzey Afrika’da yer alan Mısır, Akdeniz ve Kızıldeniz kıyılarına sahiptir. Ülkenin batısında Libya, güneyinde Sudan, kuzeyinde Akdeniz ve doğusunda İsrail, Filistin ve Kızıldeniz ile komşudur.

Para birimi: Mısır Lirası (EGP)

Konuşulan diller: Arapça (resmi), İngilizce (yaygın olarak konuşulur)

Priz tipi: C tipi (iki yuvarlak pim)

Vize: Türk vatandaşları, 30 güne kadar vizesiz seyahat edebilirler.

Demografik yapı: Nüfusun %95’i Arap, %5’i ise Kürt, Nubi ve diğer etnik kökenlerdendir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Mısır’da hava genellikle sıcak ve kurudur. Yaz aylarında sıcaklıklar 40°C’nin üzerine çıkabilir. Güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü kullanmayı unutmayın.
  • Ramazan ayında bazı restoranlar kapalı olabilir ve bazı turistik mekanlarda çalışma saatleri değişebilir.
  • Pazarlık yapmak yaygındır, özellikle sokak satıcılarında.
  • Dini mekanlara girerken saygılı giyinmek önemlidir. Omuzları ve dizleri örten kıyafetler tercih edin.
  • Su musluktan içilmez, şişelenmiş su için.

Ne giyelim:

  • Hafif ve rahat kıyafetler, şapka ve güneş gözlüğü.
  • Dini mekanlara girerken saygılı giyinmek önemlidir. Omuzları ve dizleri örten kıyafetler tercih edin.

Bayramlar:

  • 7 Ocak: Coptic Noel
  • 25 Nisan: Sina Kurtuluş Bayramı
  • 1 Mayıs: İşçi Bayramı
  • 24 Haziran: Devrim Günü
  • 25 Temmuz: Polis Günü
  • 6 Ekim: Zafer Günü

Festivaller:

  • Giza Piramitleri Işık ve Ses Gösterisi
  • Luksor Karnavalı
  • Kahire Uluslararası Film Festivali
  • El Gouna Film Festivali

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir